Anzer balı, Rize'nin İkizdere ilçesinde, Anzer Yaylası'nda belirli zamanlarda üretilmektedir. 2500-3000 m rakımda, dünyanın sayılı zengin bölgelerinden biridir ve hiçbir kimyasal madde kullanılmadan tamamen doğal bir ortamda benzersiz bir şekilde üretilmiştir.
Kışın kar nedeniyle ulaşımın mümkün olmadığı yaylalarda ise sezon Mayıs ayında başlıyor ve yaylalara 3 bin civarında yuva kutusu getiriliyor. Bu, dünyaca ünlü Anzer balı üretim sezonunun ilk adımıdır. Arılar, yağmurlu veya sisli havalarda nektar üretemezler ama havalar düzelince kovanlar doluyor, bu mucizeyi yaylada doğanın nimetleriyle gerçekleştiren arılardan Bal ağustos sonunda sağılır.
ürünlerimize Bakmak İster misiniz
Anzer Yaylası turistler içinde çok değerlidir. Karadeniz'in güzelliklerinden biri olan yayla, fotoğraf, trekking ve rafting tutkunlarının mutlaka görmesi gereken bir yerdir.
Orijinal Anzer balı sadece Rize, İkizdere / Anzer Yaylası köylerinde üretilmektedir. Dünyanın en iyi ballarından biri olan Anzer balı, 80-90'ı benzersiz olmak üzere 4000-5000 çiçek türünden polen içerir. Anzer balı %100 doğaldır ve katkısızdır. Şeker veya harici katkı maddesi kullanılmamaktadır. Ayrıca ısıl işlem görmeden tedarik edilir. Soğuk sağım, 40°C'nin üzerinde bal enzimlerinin ve polenlerin deaktivasyonundan kaynaklanır. Anzer'in balı Hacettepe Üniversitesi Ankara'da analiz edilmiş ve orijinalliği tarafından garanti edilmiştir. Mühür, etiket, TS testli, çift garanti bandı. Ürün ayrıca bir QR koduna sahiptir. Böylece Coğrafi İşaretli Anzer Balı en güvenilir hale gelmiştir.
Ünü tüm dünyaya yayılmış olan gerçek Anzer balı birçok rahatsızlığa iyileştirici özelliğe sahiptir.
Coğrafi İşaretli Anzer balının bir çok faydası vardır, yasal mevzuat gereği bu faydaları burada yayınlayamıyoruz.
Anzer balının rengi, aroması ve şeker içeriğinin dengesi, çıkarıldığı nektardan kaynaklanmaktadır. Anzer balı, kokusunu çiçeklerde bulunan aromatik uçucu yağlardan alır. Bu tür yağlara çiçek kokulu yağlar da denir. Toplanan polen ve yağın sadece bir kısmı işlenerek bala dönüştürülür. Nektardan çıkarılan bal miktarı, nektarın şeker içeriğine bağlıdır. Örneğin, elma ağaçlarından elde edilen nektar, elma çiçeklerinde çok az şeker bulunduğundan nadiren bala dönüşür.
Anzer Balı, arıların özsuyunu topladıkları ağaç veya bitkinin cinsine göre balın tadı, kokusu ve rengi değişir. Çeşitleri bitki ve çiçek balları ve ağaç balları olarak ikiye ayrılır. Ağaç nektarı genellikle ormanın ağaçlarında yaşar ve başıboş böcekler ağaçları deldiğinde ortaya çıkar. Ağaç kazıldıktan sonra işçi arılar ağaç gövdesinden salgıları toplar ve bala işlerler. Coğrafi İşaretli Anzer Balı, Türkiye'de çiçek balı olarak yetiştirilen en iyi baldır.
Anzer balı üretiminde görev alan arı türleri, yorulmadan çalıştıkları bilinen Kafkas arılarıdır. Bu arı türü, çalışkanlığıyla bilinir. Ayrıca soğuğa dayanıklıdır. Kafkas arısı nesli tükenmekte olan hayvanlardan biridir. Diğer arılardan etkilendiği için soyda bozulma meydana gelir. Antik çağda kuzeydoğu Anadolu'da bulunurken, bugün sadece Rize'nin Anzer platosunda ve Artvin bölgesinde bulunur.
Karadenizin bu bölgesinde 80-90'ı endemik olmak üzere 4500-5000 çiçek türünün yetişmesi, bu çiçeklerin sadece dünyanın bu bölgesinde yetiştiği anlamına geliyor ve balın besin değerini daha da artırıyor. Arılar tarafından yörede yetiştirilen çiçeklerden toplanan nektardan yapılan bal eşsizdir ve birçok rahatsızlığa deva olarak kabul edilir. Anzer Yaylası'nda bal üretimi haziran ayının ilk haftasında başlar, ağustosta biter. Bal, yerel iklim koşullarına bağlı olarak Ağustos ayının ilk veya ikinci haftasında kovanlardan toplanır ve çıkarılır. Anzer balı fiyatının bu kadar değerli olması, sahte ürünlerin market raflarını doldurduğu anlamına geliyor. Bu nedenle Anzer balosu için sahte bal almamak için kavanozunun kurdele olmasına özen gösterilmelidir. Kavanozlarda güvenlik bandının yanı sıra mühür ve yapıldığı mevsim bilgisi de bulunmalıdır. Ürün seçimi önemlidir. Anzer balı fiyatı, ürünün kalitesine göre değişiklik gösterebilir.
İçinde glikoz şurubu bulunan bal anında ateş alır ve yanmaya başlar bu yüzden gerçek bal olup olmadığını anlamak için ateş testini yapabilir ya da diğer bir yolu olan akışkanlık testini yapabilrsiniz.
Bal kavanozundan aldığınız balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akıyor ise bu bal gerçek baldır eğer bal kesik akıyor ise bu bal büyük ihtimalle sahte baldır.
Anzer Bal Evi Sitemizi Ziyaret etmiş miydiniz ?