Dünyada Bal ve Arıcılık

Anzer Balı17 Ağustos 2022 , Çarşamba

Arıcılık hem dünyada hem de Türkiye’de yıllar içerisinde gelişme kaydetmiştir. Arıcılığın ülke ekonomisine de katkısı yadsınamayacak kadar fazladır. Bu nedenle hem ülkemizde hem de tüm dünyada yaygın olarak arıcılık mesleği ile ilgilenilir. Arıların yapmış olduğu balmumu, bal, arı sütü gibi ürünler ile petek ve kovan gibi malzemeler yönünden arıcılık bir sektör haline gelmiştir. Yıllara göre arıcılık, kovan başına elde edilen bal miktarı, kovan sayısı artış gösterir. Dünya genelinde 50 milyondan fazla arı kolonisi olduğu düşünülür. Bunun yanında bu arıların her yıl ürettiği bal ise 1 milyon tondan fazladır.

ürünlerimize Bakmak İster misiniz 

Arıcılığın tarihi insanların mağaralarda yaşadığı dönemlere kadar gider. M.Ö. 7000 yıllarına ait mağaralarda çizilen resimlerde bal ve arı resimleri bulunur. Bunun yanında o dönemden kalma arı fosilleri de bu görüşleri doğrulayan niteliktedir. İlk dönemlerde insanlar arıların ağaç kovuklarına, kaya oyuklarına yaptıkları ballardan faydalandılar. Tarihi gelişim ile birlikte ağaç kütükleri, sonrasında ise toprak ve kilden yapılan kaplar kovan olarak kullanıldı.

Dünyada Arıcılık

Dünyada arıcılık oldukça gelişmiştir ve modern teknikler ile yapılır. Günümüzde gerçekleştirilen en yaygın tarımsal faaliyetler arasında yer alır. Günümüzde dünyada yaklaşık 56 milyon civarında arı kovanı bulunur. Bu kovanlardan her yıl yaklaşık 1.2 milyon ton kadar bal üretimi gerçekleştirilir. Dünya genelinde üretilen balın 4’te 1’i ticarette kullanılır. Dış satımların büyük çoğunluğu ise bal üreticisi olan 20 ülkeden gerçekleştirilir. Dünyada 65 milyon kovan ile en çok bal üreten ülke Çin’dir.

Dünyada kovan başına ortalama 20 kg dolayında bal üretimi gerçekleştirilir. Bu rakam Arjantin’de 4 Çin’de 33, Meksika’da 27, Avustralya’da 55, Türkiye’de 16, Macaristan’da 40 kg civarındadır. Bunun yanında bu ülkeler dünya genelinde en fazla bal üreten ülkelerdir. Dünyada en fazla bal ithal edilen ülkeler ise;

  1. ABD
  2. Japonya
  3. Almanya
  4. İtalya
  5. İngiltere
  6. Fransa
  7. İsviçre
  8. Avusturya şeklindedir.

Bu ülkeler arasından Almanya tek başına Türkiye’nin ürettiği baldan daha fazla bal ithal eder. Bal dışında; arı sütü, balmumu, polen, propolis gibi ürünler de dünya ticaretinde yer alan ürünlerdir. Tarımın gelişmiş olduğu ülkelerde arı üretimi ve arıcılık dışında bu işlemler bitkisel üretimlerde kalite ve miktarın artmasına da yardımcı olur. ABD gibi ülkelerde bitkisel üretimlerde tozlaşma sağlanması amacı ile arıcılara arı kirası ödenir.

Arıcılık Sektörü Nedir?

Arıcılık bir tarım faaliyetidir. Bu nedenle de ülke ekonomisine doğrudan katkısı vardır. Bunun yanında tozlaşmanın sağlanması nedeniyle de diğer bitkilerin verimliliğinin artmasına da yardımcı olur. Arıcılık faaliyetlerinde direkt olarak toprağa ihtiyaç duyulmaz. Arıcılık, tek başına bir geçim kaynağıdır. Ucuz ve kolay istihdam yaratan tarımsal uygulama olması nedeniyle de tercih edilir.

Arıcılık faaliyetleri çevreye ve doğaya oldukça faydalıdır. Arıcılık faaliyetleri tozlaşmanın sağlanmasına yardımcı olma özelliğine de sahiptir. Arıcılık faaliyetlerinde üretimlerde çevre kalitesi, kovanların özellikleri, arıcılık ürünlerinin özenli bir şekilde elde edilmesi ve depolanması gibi kriterlere bağlı olarak gerçekleşir. bal üretimlerinde sentetik kovucu madde kullanımı gibi durumlar da yasaktır. bal üretimi için arı ırkının üretim yapılacak alana uygun olması önemli bir konudur.

Dünya’da Sadece Türkiye’de Üretilen Anzer Balı

Anzer balı Dünya’da sadece Rize’de üretilen bir bal türüdür. Bu bal sadece Rize’deki Anzer yaylasında üretilir. Endemik çiçek türlerinden toplanan polenler ile üretilen bu balın pek çok faydası bulunur. Anzer yaylası dünyada eşi bulunmayan bir çiçek flora örtüsüne sahiptir. Burada pek çok çiçek çeşidi bulunur. Bu çiçek türlerinden yaklaşık 80-90 türü ise yalnızca Anzer yaylasında yetişen endemik çiçek türleridir. Bu bal Kafkas arılarının topladığı polenlerden üretilir. Anzer balı Türkiye’de olduğu kadar tüm dünyada oldukça popülerdir.

Anzer balı sadece Anzer yaylasında üretilebilen bir bal çeşidi olduğu için son derece kıymetlidir. Haziran ayının ilk haftasında bal üretimi başlar. Ağustos ayında ise bu ballar toplanmaya başlanır. İklim şartlarına bağlı olarak Ağustos’un ilk ya da ikinci haftasında hasar işlemi gerçekleştirilebilir. Anzer balı üretimi fenni kovanlarda gerçekleştirilir. Bu bal kara kovan isimli eski tip kovanlarda üretilir.

  1. Anzer balı, Anzer yaylasında sadece belli bölgelerde yetiştirilebilen bir bal türüdür.
  2. Bu bal çeşidi pek çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde destekleyici olması ile dikkat çeker.
  3. Anzer balı içeriğinde endemik pek çok sayıdaki çiçek poleni bulunur.
  4. 40 derece sıcaklığın üzerinde Anzer balı içerisinde yer alan polen ve enzimler bozulmaya başlar. Bu nedenle bu balın haşatında soğuk sağım yöntemi kullanılır.
  5. Anzer balında herhangi bir takviye kullanmaz. Bu bal çeşidi tamamen doğal bir şekilde üretilir.

Anzer balı içerisinde güçlü fenolik bileşenler yer alır. Bu nedenle bu bal çeşidinin güçlü antioksidan özellikleri bulunur. Anzer balı damar sağlığının korunmasında etkilidir. Bu nedenle insanların kalp ve damar hastalıklarından korunmasına yardımcı olur. Anzer balı vücuttaki iltihapların giderilmesine yardımcı olur. Özellikle bademciklerdeki iltihapların giderilmesinde son derece etkilidir. Sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur. Bunun yanında bu tip hastalıkların önlenmesinde de son derece etkilidir. Anzer balı, normal çiçek balı gibi tüketilebilecek bir bal değildir. Belli ölçülerde tüketilmesi önerilir. Coğrafi Anzer Balı sitesinden anzer balı temin edebilirsiniz.

Anzer Bal Evi Sitemizi Ziyaret etmiş miydiniz ? 


Anzer Balı Hakiki Azner Balı
Hesabım Şimdi Ara WhatsApp
Yukarı