Anzer Balı Faydaları

Bal üretimi, arılar tarafından bitkilerin canlı kısımlarındaki salgılar ile bitkilerin canlı kısımlarında yaşayan emici böceklerinin salgılarının toplanarak bunların arılara özgü maddeler ile birleştirilmesinden elde edilir. Bu işlemden sonra bu maddelerin su içeriklerinin düşürülmesi gerekir. Olgunlaştırma işleminden sonra meydana gelen madde bal olarak adlandırılır.

Ülkemizin en değerli ballarından ve tahlil sonuçları ile dünyada ün kazanmış balı Anzer balı, Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan Anzer Yaylasında üretilen bir bal türüdür. Burada yaklaşık 500 çeşit çiçek türü yer alır. Bu çiçeklerden ise yaklaşık 90 çeşidi endemik türlerden biridir. Anzer balının insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Bunun yanında bu balın üretimi de sınırlıdır. Bu sebeple son derece kıymetli ve özel olan ballar arasında yer alır. Bu baldan satın almak isteyenler özellikle bir sezon öncesinden sıraya girerler.

Anzer Balı Özellikleri Arasında Neler Bulunur?

Anzer balı sadece bir bölgede üretilme özelliğine sahip olduğu için oldukça kıymetli olan ballardan biridir. Bu bal 40 derece sıcaklık üzerinde içerisindeki polen ve enzimler bozulduğu için ısıl işlem görmemelidir. Bu nedenle sadece soğuk sıkım şeklinde üretilmesi mümkündür.

Anzer balı içerisinde endemik tür çeşitli çiçekler bulunur. Gerçek  Anzer balına şeker ya da katkı maddesi eklenmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Anzer Balının Faydaları Nelerdir?

Anzer balı faydaları oldukça fazla olduğu için günümüzde sıklıkla tercih edilen bal türüdür. Sadece Anzer yaylasında üretilme özelliğine sahip olması nedeniyle dünya çapında ender bulunan bal çeşitleri arasında yer alır. Anzer yaylasında sadece Anzer yaylasına özgü çiçekler yetişir. Bu çiçeklerden toplanan nektarlardan elde edilen balların farklı bir tadı ve aroması bulunur.

Anzer Balı bir çok faydası olmakla beraber, Yasalar gereği bu faydaları burada sizlere açıklayamıyoruz.

Anzer Bal Evi Sitemizi Ziyaret etmiş miydiniz ?